• Slideheader0
  • Slideheader1
  • Slideheader10
  • Slideheader11
  • Slideheader12
  • Slideheader13
  • Slideheader14
  • Slideheader15
  • Slideheader16
  • Slideheader17
  • Slideheader18
  • Slideheader19
  • Slideheader2
  • Slideheader20
  • Slideheader21
  • Slideheader22
  • Slideheader23
  • Slideheader24
  • Slideheader25
  • Slideheader26
  • Slideheader27
  • Slideheader28
  • Slideheader29
  • Slideheader3
  • Slideheader30
  • Slideheader31
  • Slideheader4
  • Slideheader5
  • Slideheader6
  • Slideheader7
  • Slideheader8
  • Slideheader9
Het was op Schokland lastig om groente te telen. En aardappelen werden pas rond 1800 populair.
In 1812 eten de Schokkers – volgens een enquête – vooral vis, aardappelen, brood, gort en boekweitmeel.
Bij het ontbijt al vis, vooral panharing, versgebakken met boter. Daarbij een kom met meelpap: troet.
Soms wat pannenkoekjes van boekweitmeel, vooral op zaterdag.

Bekend zijn de koekjes van Schokland: Schokker moppen. Mogelijk niet uit de tijd van voor de ontruiming, in ieder geval wel te koop in het winkeltje van mevrouw Spit, vrouw van de havenmeester in het begin van de vorige eeuw. Je kunt ze ook kopen bij Renne in Nagele.

Schokker troet.
Men neme: heet water, bloem, boter en stroop. In het hete (of kokende) water doet men zoveel bloem, dat het een gebonden pap wordt. Men roert er een klont boter door en een lepel stroop.
Eet smakelijk!!

Welke gerechten kent u nog van Schokland?
We zijn erg benieuwd welke tradities er op dit gebied na 200 jaar nog bestaan onder onze leden. Gebakken schol bij paprijst met boter, suiker en kaneel?
Het is lekker om bij hutspot geen vlees maar wel zoute haring te eten – kent u dat ook? Laat het ons weten!