Zondagmiddag 2 april is er in het Sint Jozefgebouw aan de Sint Jozefstraat te Volendam een bijeenkomst voor iedereen met belangstelling voor de relatie van Volendam met Schokland.

Bij de ontruiming van Schokland in 1859 vertrokken zo’n 50 mensen naar Volendam.
Voor de verhuizing kregen zij een geldbedrag om de kosten te kunnen betalen. De vissers braken plank voor plank hun woninkjes af; de delen die zij nog konden gebruiken voor het opbouwen van een nieuw huisje en de huisraad namen ze mee op hun botter. Zij vestigden zich vooral aan het Noord- en Zuideinde, waar zij hun huisjes konden laten aansluiten tegen of onder de laatste in de rij.
Het ging om de families Bien, Corjanus, Goossen (‘Gosem’), Kluessien (‘Kluus’), Konter, Schoon, Smit (‘van Diene’), Sul, Kwakman (‘Ballap’), Mossel, Mastenbroek, Visscher/Visser.
Bien en Kwakman worden op de bijeenkomst nader toegelicht.

Peter Veerman ‘Lut’  en Jan Schilder ‘Vik’, de organisatoren van deze ‘Schokkerfamiliedag’, heten u van harte welkom. Entrée is € 3,00, inclusief een kopje  koffie of thee bij aanvang. De kaarten zijn te koop aan de balie in het Sint Jozefgebouw – maar komt u van ver, meld u zich dan tijdig aan via e-mail bij Peter  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Jan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (de 1 niet vergeten)

Programma:

13.45 tot 14.15 uur: inloop met gratis koffie of thee
14.15 uur:                 intro over Schokland, de inwoners, de evacuatie, welke families
14.40 uur:                 lezing van mevrouw Ria de Kleine over de famille Bien in Volendam en elders, uitlopend naar de Volendamse Schokkerin ‘Teuntje van de Bel’
15.30 uur:                 pauze met muziek van het ‘Meeuwenkoor’, van wie alle leden nakomelingen zijn van Teuntje Bien, ‘Teuntje van de Bel’
16.00 uur:                 lezing van Peter Veerman ‘Lut’ over de familie Kwakman ‘Ballap’
16.40 uur:                 einde met gelegenheid voor vragen, opmerkingen, aanvullingen