![](/images/nieuws/Doorbraak Kamperdijk 1825 Vinkeles.jpg)
Vergeten ramp herinnerd
Het wordt wel 'de vergeten watersnoodramp' genoemd. De stormvloed die tussen 3 en 5 februari 1825 de provincies rondom de Zuiderzee trof, nu tweehonderd jaar geleden. Er vielen 379 slachtoffers, vooral in Overijssel en het is daarmee de grootste natuurramp van de 19e eeuw. Het was ook een ramp die voor een ongekende liefdadigheidsgolf zorgde en voor steun uit het hele land. Er werd meer dan 2 miljoen gulden ingezameld.
Programmamaker Katinka Baehr maakte een documentaire over de ramp en de nasleep en vroeg zich af hoe het kan dat de ramp destijds snel was vergeten maar nu, na tweehonderd jaar, op heel veel plekken wordt herdacht. Op zondag 2 februari werd deze documentaire over de ramp van 1825 uitgezonden in het programma OVT op Radio 1. De documentaire ook te beluisteren in de podcast 'Het Spoor Terug' via alle podcastapps, en via www.vpro.nl/ovt.
In het archief van Het Schokker Erf staan enkele artikelen over de ramp zoals Een februaristorm (1825, uit: Het Verlaten Eiland, 1975) , De watersnood van februari 1825 en Gevolgen van de watersnood (1825) - zoals de herbouw van beide verwoeste kerken. Op de website schoklanddoordeeeuwenheen.nl is de ramp ook beschreven. Veertien mensen kwamen om op Emmeloord, 26 woningen waren verwoest en 70 ernstig beschadigd. Het hele eiland stond onder water zoals nog is te zien op het peil dat op de IJsloperschuur in Musem Schokland wordt aangegeven - hoger dan dat van de ramp in 1916 die aanleiding was voor de Zuiderzeewerken en het definitieve einde van het eiland Schokland. In Emmeloord, dat lager lag dan Middelbuurt, stond het 1 meter 40 hoog...
De ramp, waarbij alle vissers hun boot en vistuig verloren, veroorzaakte uiteindelijk een grote armoede doordat deze ZZP-ers van toen zich diep in de schulden moesten steken om hun broodwinning te kunnen voortzetten. Uiteindelijk leidde dit tot de ontvolking in 1859 en de emigratie naar Kampen, Vollenhove, Urk en Volendam.
Er wordt op diverse plekken en manieren in 2025 aandacht gegeven aan de ramp, zoals in de volgende tentoonstellingen:
Stadsmuseum Harderwijk, tot 2 maart
Museum Giethoorn, tot 24 maart
Noord-Veluws Museum, Nunspeet 15 maart – 13 april
Bezoekerscentrum Mar en Klif, Oudemirdum 1 april – 30 november
Oude Stadhuis, Hasselt – vanaf 28 maart
Stadsmuseum Vollenhove, 12 april – 15 juni